Choď na obsah Choď na menu

Myšlienky

 

Trpíte a právom si ťažkáte. Rozhodne sa sťažujte, a to aj nahlas, vôbec nemajte strach. Obeť Lásky je nedočkavá, pokým ju nevlastní; musí zakričať, že už viac nevládze a že nemôže zniesť zaobchádzanie Milovaného, ktorý ju chce a opúšťajú, a opúšťajú, zatiaľ čo ju chce.

Z LISTU MARU GARGANIOVEJ, 28. APRÍL 1919

 

Ježiš dopúšťa duchovné boje pre naše očistenie, nie ako trest. Utrpenie nie je na našu smrť, ale na našu spásu.

Z LISTU PÁTROVI AGOSTINOVI, 23. MAREC I917

 

Stále viac ste nešťastná, že vaša vôľa sa nezapája na vašej podriadenosti Božiemu plánu. Ste presvedčená o pravdivosti tohto tvrdenia? (...) Škoda, že keď vyslovujete svoj súhlas s Božou vôľou, chcete to cítiť aj v srdci, dokonca s istou dávkou sladkej príchute. Ale či som vám nepovedal, že stav očisťovania, ktorý na vás Pán dopustil, spočíva práve v tom, že zbavuje človeka toho nádherného pocitu, ktorý okusuje v službe Bohu? Všimnite si Ježiša, ako v Getsemanskej záhrade prijímal Božiu vôľu a koľko ho to stálo, keď sa až krvou potil! Urobte aj vy podobne, keď sa vám veci daria, ale aj vtedy, keď sú proti vám. Nedajte sa znechutiť a netrápte sa tým, ako to urobíte. Vieme, že naša prirodzenosť sa v ťažkostiach kríža desí. Nemôžeme však povedať, že človek sa nepodrobuje Božej vôli, keď vidíme, ako ju napriek mnohým protitlakom plní. (...) Ak sa vaša vôľa nebúri, môžete si byť istá, že sa mlčky alebo výslovne podriadila tej Božej, a teda takýmto spôsobom vyjadrila svoj súhlas s ňou.

Z LISTU RAFFAELINE CERASEOVEJ, 30. JANUÁR 1915

 

Vždy verne plňte sľuby dané Bohu a nevšímajte si posmech hlupákov. Vedzte, že svet a jeho ľudia sa vždy vysmievali zo svätých. Oni ich však ignorovali a zvíťazili nad svetom i jeho normami.

RADY